Przepisy

Chrupiące domowe musli idealne na chłodniejsze dni!

Dzisiaj przyszła pora na przepis na domowe musli!

Jeśli nigdy nie robiliście musli w domu, to polecam spróbować chociaż raz. Obiecuję, że nie pożałujecie!

Jej przygotowanie nie wymaga żadnych zaawanasowanych umiejętności, lecz jedynie trochę naszego czasu (polecam weekend) i będzie jak znalazł na kolejne dwa tygodnie lub dłużej!

Takie musli idealnie się komponuje z jogurtem naturalnym, mlekiem czy jako przekąska do chrupania.

Chrupiące domowe musli

Drukuj przepis
Czas przygotowania: ok. 1-1,5 godziny

Składniki

  • Ok. 500 g płatków orkiszowych
  • Ok. 500 g płatków owsianych
  • ok. 100 ml syropu klonowego
  • Duża garść ulubionych orzechów (włoskie, laskowe, migdały) - wcześniej można je posiekać
  • Duża garść różnych ziaren (słonecznik, sezam, dynia)
  • Ulubione suszone owoce (rodzynki, żurawina, morele, daktyle, jagody goi, inne)
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego (lub innego)
  • Szczypta soli

Przygotowanie

1

Do dużej miski wsypać płatki owsiane

2

Dodać olej i szczyptę soli

3

Dodać nasiona oraz posiekane orzechy włoskie i migdały (laskowe będziemy dodawać później)

4

Dolać syrop klonowy i całość dokladnie wymieszać

5

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć równo otrzymaną mieszankę

6

Do nagrzanego piekarnika (150 stopni) włożyć blaszkę z mieszanką i piec od 30 minut do 60 minut, mieszając całość co 10 minut

7

Po pieczeniu całość delikatnie ostudzić przez ok. 2 minuty

8

Dodać płatki owsiane oraz orzechy laskowe (można je posiekać i delikatnie podprażyć na suchej patelni)

9

Dodać owoce suszone (te duże można pokroić w mniejsze kawałki)

10

Całość dokładnie wymieszać i przesypać do dużego szklanego słoika. Gotowe!

Uwagi

Musli możemy serwować z mlekiem, jogurtem naturalnym czy jeść jako przekąskę.
Długość pieczenia granoli (grupiącej mieszanki składającej się z płatków, nasion i orzechów) będzie zależeć od tego, jak chrupkie chcemy mieć musli. Na początek polecam piec ją przez ok. 40 minut.

 

Przepis bazuje na przepisie, które lata temu znalazłam na super stronie www.akademiawitalnosci.pl

Tę stronę polecam osobom, które szukają sprawdzonych i rzetelnych informacji na temat zdrowego żywienia. Pani Marlena robi od lat świetną robotę i ma rzeszę naśladowców.

Mogę powiedzieć, że od tej strony zaczęła się moja przygoda ze zdrową kuchnią!

 

W przepisie na musli występuje magiczne słowo „granola”. To nic innego niż mieszanka pieczonych płatków, nasion i orzechów.

Długość pieczenia granoli będzie zależeć od tego, jak chrupiące chcemy mieć musli. Na początek polecam je piec przez ok. 30-40 minut.

Takie chrupiące musli wspaniale smakuje jako dodatek do gorącego mleka czy jako baza do jogurtu. Szczególnie teraz, gdy jest chłodniej i szukamy dodatków, które rozgrzeją nieco nasz organizm.

Ilość i zawartość orzechów, nasion, suszonych owoców czy innych dodatków (niektórzy na przykład dodają do całości kawałki gorzkiej czekolady:) zależą od naszych preferencji.

 

Przyznam, że pierwszy raz musli zrobiłam cztery lata temu… a kolejny raz nastapił dwa tygodnie temu:)

Na razie nasze dzieci nie przekonały się do tego dania (być może cząstki musli były dla nich za twarde), ale z pewnością za jakiś czas znowu im je zaproponujemy.

Tymczasem mąż i ja zjedliśmy już prawie cały wielki słój naszego domowego musli!

Naprawdę jest pyszne i serdecznie je wszystkim polecam!

 

Posty, które mogą Cię zainteresować

Brak komentarzy

Napisz komenatrz