Przepisy

Coś na szybko i słodko – przepis na pyszne racuszki z jabłkami

Czasami ni stąd ni zowąd przychodzi do nas wielka ochota na coś słodkiego. Tak wielka, że nie ma mowy o tym, że sama minie.

Wtedy, zamiast sięgać po łatwe ale mało zdrowe rozwiązanie, warto sięgnąć po ten przepis. Przepis na przepyszne racuszki z jabłkami.

Robi się je bardzo szybko i nie ma mowy że nie wyjdą. Potrzebujemy tylko wymieszać ze sobą kilka składników, a potem całość usmażyć.

Piorunujący efekt – gwarantowany. A racuszki z pewnością pokochają i mali i duzi.

Najsmaczniejsze racuszki to te jeszcze ciepłe, ale można je jeść również na zimno, albo włożyć do lodówki i podgrzać następnego dnia.

Dodam, że przepis możemy modyfikować w zależności od tego, co mamy aktualnie w swojej lodówce i czy są w naszym jadłospisie produkty (np mąka), których musimy unikać.

Uwaga – te racuszki wciągają i uzależniają!:)

 

Zapraszam po przepis!

 

Przepis na szybkie i smaczne racuszki z jabłkami

Drukuj przepis
Liczba osób: 4-6 Czas przygotowania: 40 min

Składniki

  • 2 jajka (najlepiej od szczęśliwej kury)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (albo maślanki)
  • 1,5 szklanki mąki (orkiszowej lub pół na pół orkiszowej z gryczaną/jaglaną czy kukurydzianą, ew. mąki pszennej)
  • 2-3 łyżki ksylitolu (ew. cukru - białego lub brązowego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia (polecam kokosowy, ew. rzepakowy lub inny)
  • 3-4 jabłka obrane i starte na tarce o grubych oczkach

Przygotowanie

1

Do naczynia wbić jajka i je zmiksować

2

Dodać jogurt (maślankę) oraz ksylitol (cukier) i całość dokładnie zmiksować (aż uzyskamy bardziej puszystą konsystencję)

3

Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli i ponownie zmiksować, aż uzyskamy jednolitą gęstą masę

4

Do gotowej masy dodać utarte jabłka i całość dokładnie wymieszać łyżką

5

Na patelni rozgrzać olej i dużą łyżką nalewać masę, formując ją w niewielkie racuszki

6

Smażyć z obu stron aż racuszki będą rumiane - na koniec można je położyć na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar oleju

7

Serwować z ulubionymi owocami, ew. bitą śmietaną domowej roboty lub odrobiną miodu

Uwagi

W zależności od użytej mąki racuszki będą bardziej (mąka orkiszowa, pszenna) lub mniej (mąka bezglutenowa) puszyste.
Możemy wcale nie dodawać do masy cukru, ew. delikatnie polać gotowe racuszki odrobiną miodu.
W zależności od naszych upodobań możemy zetrzeć mniej lub więcej jabłek, a także dosypać do gotowej masy ulubione dodatki (np. nasiona chia czy inne).

Posty, które mogą Cię zainteresować

Brak komentarzy

Napisz komenatrz