Przepisy

Masz ochotę na coś słodkiego? Spróbuj pieczonych jabłek z kaszą jaglaną!

Czasami mamy ochotę na coś słodkiego i bliżej nieokreślonego. Coś co nas nasyci, a jednocześnie zapełni tę pustą już „szufladkę” na słodkie rzeczy w naszym żołądku:) Wtedy z pomocą mogą przyjść pieczone jabłka, wypełnione „farszem” z kaszy jaglanej, orzechów i daktyli. Danie równie słodkie i smaczne, co efektowne! Jeśli macie zatem chwilę czasu i te kilka składników, to do dzieła!

 

Danie pochodzi z książki pana Marka Zaremby pt. „Jaglany detoks”. Polecam zarówno jego książkę, jak i blog www.gotujzdrowo.com

Tak naprawdę jest to część większego przepisu (w oryginale dochodzi jeszcze duszona czerwona kapusta z dodatkami – w wersji na słodko). Ale ponieważ sama najczęściej robię wersję bez jabłek, to pomyślałam, że do nich będzie mi Was łatwiej zachęcić:)

 

Pieczone jabłka faszerowane kaszą jaglaną na słodko

Drukuj przepis
Liczba osób: 3-4 Czas przygotowania: 30-45 min

Składniki

  • 8 jabłek
  • ok. 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1 szklanka suchej)
  • ok. 10-15 sztuk orzechów włoskich (posiekanych)
  • ok. 5 sztuk daktyli (najlepiej dużych, małych może być nieco więcej) – pokrojone na kawałki
  • łyżeczka cynamonu
  • duża łyżka oleju kokosowego
  • ew. odrobina kardamonu (opcjonalnie)

Przygotowanie

1

Ugotuj kaszę jaglaną i odstaw do przestygnięcia.

2

Jabłka umyj, odetnij wierzchnią część (tę z ogonkiem), wydrąż gniazda nasienne, ułóż na blaszce wyłożonej papierem i piecz w piekarniku przez ok. 10 min (w temp. 180 °C).

3

Przygotuj „farsz”: ugotowaną kaszę wymieszaj z olejem kokosowym, dodaj posiekane orzechy, daktyle, cynamon i ew. kardamon.

4

Wyjmij blaszkę z podpieczonymi jabłkami z piekarnika, wypełnij je farszem, przykryj odkrojonym wcześniej wierzchem i ponownie włóż do piekarnika.

5

Całość piecz do miękkości (długość pieczenia zależy od rodzaju jabłek – jabłka powinny być miękkie ale nie powinny się rozpadać).

Uwagi

Krótką instrukcję tego, jak ugotować kaszę jaglaną, znajdziecie w tym przepisie https://www.youtube.com/watch?v=E4duhuPkwmE (druga minuta).

 

Oto i cała filozofia przygotowania tego dania. Danie robi się naprawdę szybko, zwłaszcza jeśli wcześniej ugotujemy kaszę jaglaną.

 

PS Jeśli chcecie zobaczyć, jak od kulis wyglądało przygotowanie końcowej fazy tego nagrania, to zapraszam Was tutaj🙂 No właśnie, tak to czasami bywa, jeśli chcemy coś przyspieszyć, a do tego nie potrafimy kłamać:) Ale przyznam, że dawka zdrowego śmiechu zrekompensowała mi wszystko:)

Posty, które mogą Cię zainteresować

Brak komentarzy

Napisz komenatrz