Przepisy

Przepis na pyszne domowe masło z orzeszków ziemnych!

Dzisiaj czeka na Was przepis na masło orzechowe domowej roboty (przepis mojego Męża:)

Jeśli lubicie takie słodkie smarowidła na kanapkę, ale wolelibyście wypróbować coś zdrowszego i własnej roboty, to ten przepis będzie idealny. Przepis, jak wiele innych na stronie, jest naprawdę bardzo prosty. Wystarczy zaopatrzyć się w kilogram orzeszków ziemnych (zwykłych, niesolonych, my kupujemy je zazwyczaj na targu, koszt to kilkanaście zł/kg) i pół godziny wolnego czasu! Przyda się również piekarnik i dobry mikser z ostrzem.

 

Ważna uwaga!

  • Orzeszki powinny być świeże i najlepiej ze sprawdzonego źródła, bo inaczej może pojawić się w nich pleśń i substancje toksyczne
  • Należy również pamiętać, że orzeszki ziemne są jednym z najsilniejszych alergenów i trzeba uważać przy podawaniu ich dzieciom czy jedzeniu przez kobiety w ciąży

 

Drukuj przepis
Liczba osób: 4-6 Czas przygotowania: 30

Składniki

  • 1kg orzechów ziemnych, niesolonych
  • sól himalajska
  • łyżka miodu

Przygotowanie

1

Orzeszki wysypujemy na blachę do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10 minut tak aby lekko się podprażyły

2

Po wyjęciu orzeszków czekamy 5-10 minut aby trochę ostygły

3

Orzeszki miksujemy na gładką masę (przy użyciu miksera z misą i ostrzem), dosypując je po trochu w trakcie. Nie miksujemy od razu całości. Proces miksowania 1kg orzechów w mikserze o dużej mocy trwa ok 15 min

4

Na koniec dosypujemy sól do smaku i dodajemy łyżkę miodu i całość jeszcze chwilę mieszamy

5

Gotowe masło przekładamy do czystego słoika i przechowujemy w lodówce

Uwagi

Do zmiksowania orzeszków na gładką masę potrzebujemy miksera/blendera o dużej mocy (w trakcie miksowania masa robi się tłusta i lepka). Gotowe masło powinno być idealnie gładkie i płynne. W lodówce może trochę zgęstnieć.

 

Wspaniałe w tym przepisie jest to, że masło robimy raz, a potem przez kolejne dni (lub tygodnie) cieszymy się jego smakiem!

I nie trzeba wcale zjeść dużo tego masła, bo jest słodkie i skleja buzię:)

 

Ja nie jem często tego masła, bo stałam się już wybredną konsumentką i raczej (choć nie zawsze!:) unikam rzeczy, po których nie czuję się idealnie (a to masło, jak pewnie każde inne:) trochę działa „zamulajaco” na mój organizm.

Ale jeśli macie wybór – masło sklepowe czy masło orzechowe domowej roboty, to to drugie jest milion razy lepszym rozwiązaniem!

W przeciwieństwie do masła ze sklepu nie zawiera cukru czy innych dziwnych sztucznych substancji!

 

No i do tego robienie tego masła razem z dzieciakami jest dla nich super frajdą!

 

Do dzieła!

Posty, które mogą Cię zainteresować

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Patrycja Wratny
    12 października 2017 at 10:20

    […] Przepis na domowe masło orzechowe! […]

  • Odpowiedz
    Na żywo – odcinek 3 – jak skończyć ze słodyczami zanim one skończą z Tobą? – Patrycja Wratny
    12 października 2017 at 10:21

    […] Przepis na domowe masło orzechowe! […]

  • Napisz komenatrz