Zdrowa książka kucharska

Przepis na rewelacyjną zupę z pomidorów z warzywami i kaszą

Sezon na pomidory trwa w najlepsze. Kiedy zatem jak nie teraz zrobić z nich prawdziwą zupę pomidorową?

Zupa z pomidorów to doskonała okazja, aby przemycić w daniu to co najlepsze – dużo warzyw, zieleninę, a do tego gotowane pomidory, które są wyjątkiem wśród warzyw i zyskują na wartości podczas gotowania!

 

Mam nadzieję, że uda mi się Was zachęcić do zmiany przyzwyczajeń i nakłonić do spróbowania prawdziwej zupy z pomidorów.

Tak, kiedyś też jadłam zupę wywar z martwego zwierzęcia, doprawioną przecierem pomidorowym, białymi kluskami i sklepową śmietaną.

Ale odkąd poznałam prawdziwy smak zupy, nie wyobrażam sobie gotowania żadnej innej.

 

Pora na przepis – oczywiście jest prosty, chociaż przyda się trochę wprawy w obieraniu warzyw (polecam obieraczkę do warzyw) oraz wyciskarka do soków jeśli chcemy sobie ułatwić zadanie (można sobie poradzić bez wyciskarki, po prostu przygotowania będą trwały nieco dłużej).

 

Zupa z pomidorów, warzyw i kaszy

Drukuj przepis
Liczba osób: 6 Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki

  • Kilka marchewek
  • 2-3 pietruszki
  • Pół selera
  • Inne warzywa wg uznania (np papryka)
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • Ok. pół szklanki kaszy jaglanej/ komosy ryżowej (w postaci sypkiej)
  • 2-3 kg świeżych i dojrzałych pomidorów (polecam gruntowe)
  • 2 cebule
  • Kilka ząbków czosnku
  • Odrobina oleju do smażenia
  • Przyprawy do smaku (sól, pieprz i inne wg upodobań)
  • Zielenina (np. natka pietruszki)
  • Ew. kromka chleba na naturalnym zakwasie do każdej porcji zupy

Przygotowanie

1

Zagotować 1-2 litry wody, dodać liście i ziele angielskie i gotować przez kilka minut

2

Obrać marchewkę, pietruszkę i seler, pokroić w kostkę i wrzucić do gotującej się wody

3

Opłukać kaszę/komosę i wrzucić do gotującej się potrawy

4

Umyć pomidory, pokroić na ćwiartki i przecisnąć przez wyciskarkę (ew. sparzyć pomidory, obrać ze skórki, pokroić w kawałki) - ponieważ pomidory są zimne, a warzywa i kasza gotują się już w najlepsze, to zwykle biorę drugi garnek i przecier z pomidorów gotuję w osobnym garnku

5

Obrać cebulę i pokroić w drobne kawałki - dusić na oleju na rozgrzanej patelni przez 2-3 minuty, po czym dodać rozdrobniony czosnek i całość dusić jeszcze przez chwilę

6

Gdy warzywa i kasza będą już miękkie, a pomidory pogotują się trochę, to wlewam gorący przecier do garnka z warzywami i kaszą, a potem dorzucam cebulkę i czosnek - całość gotuję 2-3 minuty

7

Na koniec wszystko doprawiam ulubionymi przyprawami

8

Serwując danie podaję je z dużą ilością pokrojonej zieleniny i ew. kromką dobrego chleba

Uwagi

Chcąc przyspieszyć gotowanie wody gotuję ją w czajniku i potem przelewam do dużego garnka.
Jeśli nie masz wyciskarki to spróbuj drugiego wariantu - sparz pomidory i pokrój niedbale w kawałki, po czym gotuj, aż pomidory się rozpadną.
Jeśli chcemy całą zupę robić w jednym garnku, to polecam najpierw udusić cebulkę i czosnek, potem dodać wodę i przecier pomidorowy, a gdy całość będzie się już gotować to wtedy dodać pokrojone w kostkę warzywa i kaszę.

Posty, które mogą Cię zainteresować

Brak komentarzy

Napisz komenatrz