Przepisy

Przepis na szybkie i sycące danie z ryżem i naszymi polskimi warzywami w roli głównej

Dzisiaj idealny przepis dla tych, którzy wiecznie żyją w niedoczasie, a mimo to chcieliby zjeść coś zdrowego i smacznego! To danie to ryż z warzywami ugotowanymi na parze, wzbogacony kilkoma smacznymi dodatkami. To danie idealne w momencie, w którym nie mamy jeszcze tak dużo warzyw ile latem, a jednocześnie nie chcemy jeść warzyw sprowadzanych z zagranicy, ubogich w witaminy, za to pełnych chemii koniecznej do tego, aby urosły.

Warzywa gotowane na parze z ryżem

Drukuj przepis
Liczba osób: 4 Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • Ryż - najlepiej naturalny albo czerwony/dziki
  • 3-4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 por
  • 2-3 cebule (biała lub czerwona)
  • Olej tłoczony na zimno do podania (np. lniany lub oliwa)
  • Siemię lniane
  • Ulubione przyprawy, ew. zielona natka pietruszki

Przygotowanie

1

Ugotować ryż - wcześniej można go na chwilę namoczyć (ale nie jest to konieczne)

2

Warzywa umyć, obrać i pokroić w plastry, po czym wrzucić na sito garnka do gotowania na parze (najpierw marchew, pietruszkę i seler, bo gotują się dłużej, gdy te już nieco zmiękną dodajemy pozostałe, czyli por i cebulę)

3

Na talerz nałożyć ryż i warzywa

4

Całość posolić, polać olejem lub posypać zmielonym (np. w młynku do kawy) siemieniem lnianym

5

Można doprawić do smaku przyprawami jeśli wolimy potrawy bardziej wyraziste w smaku

Uwagi

Ryż możemy szybciej ugotować stosując szybkowar.
Jeśli jesteśmy bardzo głodni, to do tego dania możemy dodać coś bardziej sycącego (np. pasztet wegetariański czy kawałek pasztetu lub utarty żółty ser).

Posty, które mogą Cię zainteresować

Brak komentarzy

Napisz komenatrz