Zdrowa książka kucharska

Przepis na zupę botwinkę – pyszną, sycącą i bardzo zdrową!

Aż się wstyd przyznać, ale jeszcze kilka lat temu nie wiedziałam, co to jest botwinka!

Pierwszy raz zjadłam taką zupę u przyszłej teściowej:)

Na szczęście udało mi się nadrobić braki i w okresie takim jak teraz botwinkę muszę zrobić chociaż raz!

 

To idealna zupa na tę porę roku – smakuje wybornie i jest idealnym rozwiązaniem, gdy chcemy zjeść ciepłą i jednocześnie lekką zupę.

Jeśli zastanawiacie się, co by tu właściwie ugotować, to koniecznie spróbujcie tego przepisu!

Oczywiście przepis udoskonalałam tak, aby było zdrowo, szybko i smacznie!

Smak zupy – obłędny. Samopoczucie po zjedzeniu takiego posiłku – sytość i jednocześnie lekkość!

Bardzo polecam!

 

Przepis jest następujący:

Botwinka - pyszna zupa z młodego buraka

Drukuj przepis

Składniki

  • Kilka młodych buraczków razem z liśćmi
  • Można dodać kilka dodatkowych młodych buraczków, ew. zakwas z buraków
  • 3-4 marchewki
  • 1-2 pietruszki
  • Pół selera
  • Ziemniaki (ilość wg uznania)
  • Ziele angielskie, liście laurowe
  • Kilka jajek ugotowanych na twardo
  • Cytryna do wciśnięcia
  • 2-3 litry wody
  • Sól i ew. przyprawy do smaku
  • Zielenina do posypania (np. koperek)

Przygotowanie

1

Zagotować wodę (zawsze robię to w czajniku, aby było szybciej), wrzucić ziele angielskie i liście

2

Obrać warzywa (marchew, pietruszka, seler) i pokroić w kostkę – wrzucić do gotującej się wody

3

Dokładnie umyć buraczki (ew. obrać) i pokroić w kostkę – wrzucić do wywaru

4

Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki i wrzucić do gotujących się warzyw (można także ziemniaczki ugotować osobno)

5

Umyć i pokroić liście młodych buraczków (w miarę drobno) i wrzucić do reszty składników – warzywa powinny już być w miarę miękkie, a całość powinna się jeszcze gotować dosłownie kilka minut / na tym etapie można również ew. dodać zakwas z buraków jeśli taki mamy (wzmacnia intensywność zupy)

6

Posolić i ew. doprawić do smaku innymi ulubionymi przyprawami (mi sól himalajska w zupełności wystarcza)

7

Nalać zupę do miski – do każdej porcji wcisnąć trochę soku z cytryny i posypać zieleniną, całość podawać z ugotowanymi na twardo jajkami

Uwagi

PS U nas warzyw w każdej zupie jest bardzo dużo, bo dla mnie zupa to przede wszystkim właśnie warzywa. Można oczywiście użyć nieco mniej warzyw, a jeśli po ugotowaniu zupy zobaczymy, że płynu jest niewiele, to można wlać do gotowej zupy ekstra porcję gorącej wody.

Posty, które mogą Cię zainteresować

Brak komentarzy

Napisz komenatrz