Przepisy

Rozgrzewająca jaglanko-owsianka na słodko wedug kuchni pięciu przemian

Dzisiaj pora na przepis, który jest idealnym rozwiązaniem na rozgrzewające śniadanie.

To pewnie jeden z wielu przepisów na jaglanko-owsiankę (jest w nim i kasza jaglana i płatki owsiane, stąd ta nazwa:).

Polecam przetestować kilka przepisów z sieci, znaleźć swój ulubiony i zabrać się do pracy.

Ten ostatni punkt jest najważniejszy!:)

 

Przepis na to danie znalazłam w książce Beaty Pawlikowskiej „Moje zdrowe przepisy”, tylko nieco zmoyfikowałam użyte proporcje.

I chociaż obecnie nie wykorzystuję wielu przepisów z tej książki, to ten pozostał ze mną do chwili obecnej.

Gdy robi się chłodniej, to danie powraca do naszej kuchni.

W sezonie jesienno-zimowym serwuję je całej naszej rodzinie średnio raz w tygodniu na śniadanie.

 

Przepis wydaje się na pierwszy rzut oka dość skomplikowany (autorka zaleca wrzucać składniki w ściśle określonej kolejności, któa jest zgodna z kuchnią pięciu przemian, a składników jest całkiem sporo).

Ale uwierzcie – jeśli uda się Wam zebrać potrzebne składniki (a jak jakiegoś nie macie, to po prostu spróbujcie zrobić danie bez niego!), to danie robi się naprawdę szybko.

Wystarczy przez kilka minut wrzucać kolejno określone składniki, a potem całość gotować na małym ogniu ok. 10-15 minut aż składniki wchłoną całą wodę.

Potem zostaje już nam tylko cieszyć się słodkim smakiem tego dania i jego rozgrzewającymi właściwościami.

 

Rozgrzewająca jaglanko-owsianka na słodko wedug kuchni pięciu przemian

Drukuj przepis
Liczba osób: 4 Czas przygotowania: 15 minut + 15 minut gotowania

Składniki

  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 9 łyżek płatków owsianych
  • 2 łyżki siemienia lnianego (w ziarenkach)
  • 3-4 plasterki pomarańczy ze skórką (dobrze umyj pomarańczę, albo ją spaż wrzątkiem)
  • 3 łyżki rodzynek (najlepiej niesiarczkowane jeśli mamy wybór)
  • 3-4 suszone daktyle
  • ew. 2 suszone figi (można dodać nieco więcej innych owoców suszonych)
  • 2 czubate łyżki pestek słonecznika
  • 1 czubata łyżka pestek dyni
  • 1 goździk
  • Pół łyżeczki imbiru (w proszku) - można zetrzeć świeży imbir
  • Płaska łyżeczka cynamonu (polecam cejloński, ale może być każdy na dobry początek)
  • Pół łyżeczki kurkumy

Przygotowanie

1

Zagotuj trochę wody w małym garnku (szklankę), dodaj opłukaną kaszę jaglaną, siemię lniane i cynamon - wymieszaj, gotuj przez chwilę

2

Dodaj goździk, imbir i płatki owsiane - wymieszaj, gotuj przez chwilę

3

Dolej trochę zimnej wody (mniej więcej 2-3 łyżki) - wymieszaj, gotuj przez chwilę

4

Dodaj plasterki pomarańczy - wymieszaj, gotuj przez chwilę

5

Dodaj kurkumę i dolej tyle gorącej wody żeby sięgała ok. 2 cm powyżej kaszy - wymieszaj, gotuj przez chwilę

6

Dodaj daktyle i figę pocięte w paski, rodzynki, nasiona dyni i słonecznika - wymieszaj, gotuj bez przykrycia jeszcze przez ok. 10-15 minut aż całość zgęstnieje i wchłonie wodę.

Uwagi

To danie będzie bardziej lub mniej słodkie w zależności od ilości użytych składników. Można sobie je zawsze dosłodzić miodem, jeśli akurat mamy wielką ochotę na coś słodkiego.
To świetna alternatywa dla typowego "śniadania kanapkowego". Co więcej zyskamy zdrową dawkę cukru na dobry początek dnia i nie będziemy go potem tak bardzo głodni.

 

Smacznego i napiszcie czy udało Wam się zmobilizować do wypróbowania tego dania:)

Posty, które mogą Cię zainteresować

Brak komentarzy

Napisz komenatrz