Przepisy

Zdrowe posiłki od kuchni – zrób sobie świeżo wyciskany sok!

Dzisiaj będzie nieco inaczej niż zwykle. Z dwóch powodów.

Po pierwsze po raz pierwszy publikuję nagranie z cyklu „Zdrowe posiłki od kuchni’ na mojej nowej stronie (hura!!!:)

Po drugie dzisiaj nie ma typowego przepisu. Będzie za to sporo informacji o tym jak i dlaczego warto robić samemu soki.

 

Aby wycisnąć sok możemy użyć sprzętu jaki mamy (sokowirówkę, wyciskarkę, tudzież siłę własnych rąk:) lub na jaki nas aktualnie stać.

 

Ważne jest to, aby po prostu soki wyciskać. Dlaczego?

  • Mamy wtedy wpływ na jakość użytych składników
  • Możemy do woli ustalać proporcje poszczególnych składników
  • Możemy wyciskać sok nie tylko z owoców, ale również, a może przede wszystkim, z warzyw
  • Możemy pić taki sok od razu po wyciśnięciu, kiedy ma w sobie najwięcej witamin, minerałów i enzymów
  • I co najważniejsze, nie pijemy przy okazji różnych dziwnych rzeczy takich jak chociażby cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy!

 

Z czego można wyciskać sok?

Naprawdę niemal ze wszystkiego (no może poza miękkimi owocami jak truskawki czy maliny).

 

Z czego warto wyciskać sok?

Najlepiej z warzyw i to warzyw zielonolistnych (czyli mających zielone liście, takich jak szpinak, jarmuż, sałata, czy natka pietruszki).

 

Z czego można wyciskać sok zimą?

  • Z warzyw takich jak: marchew, burak, pietruszka, seler naciowy, jarmuż czy inne
  • Z owoców takich jak: jabłka, gruszki, czy pomarańcze
  • Co warto zawsze dodać do soku (wyciskając z niego sok oczywiście): cytryny, grapefruity, czy imbir (tego ostatniego wystarczy wycisnąć odrobinkę, bo ma intensywny smak!)

 

No i jest jeszcze jeden tajny składnik, który można dodać do soku, który sprawi, że sok będzie jeszcze zdrowszy i tak szybko się nie utleni – sproszkowaną witaminę C (czyli in. kwas l-askorbinowy). Można ją zamówić np. allegro w plastikowym opakowaniu – 900ml to koszt ok 30-40 zł. Ważne aby był to kwas z określeniem „czysty do analizy”.

 

Zapraszam Was do obejrzenia filmu, na którym opowiadam różne ciekawostki o sokach i pokazuję, jak taki sok zrobić przy użyciu wyciskarki wolnoobrotowej.

Ja mam wyciskarkę wolnoobrotową firmy Hurom (jak na pierwszym zdjęciu), ale każda na dobry początek jest dobra. Jest to wyciskarka pionowa i niespełna 4 lata temu kosztowała 1500 zł. Jest według mnie nieocenioną (i największą jak dotąd) inwestycją w sprzęt kuchenny. Tak naprawdę to inwestycja w zdrowie całej naszej rodziny i nigdy nie żałowałam jej zakupu.

Jest tylko jeden warunek, dzięki któremu taka inwestycja ma sens – musimy z tego sprzętu korzystać! Nie zawsze trzeba robić sok codziennie, ale min. ten raz czy dwa w tygodniu.

Posty, które mogą Cię zainteresować

2 komentarze

  • Odpowiedz
    energiazdrowia
    26 stycznia 2017 at 10:07

    Jak najbardziej popieramy w 100%! Świeżo wyciskane soki to energia dla zdrowia! 🙂

    • Odpowiedz
      Patrycja Wratny
      26 stycznia 2017 at 10:10

      🙂

    Napisz komenatrz