Już dzisiaj możesz zacząć lepiej się odżywiać!
Jak?
Spójrz na poniższą listę i dowiedz się, czym możesz zastąpić mało zdrowe produkty, których być może teraz używasz!
Poniższa lista zawiera zdrowe zamienniki mało zdrowych produktów wraz z podpowiedziami, gdzie możesz je kupić.
Spójrz krytycznym okiem na produkty/składniki, które masz w swojej kuchni i które zwykle kupujesz i zastanów się, co zdrowszego możesz użyć zamiast nich.
Powodzenia!
Produkt | Zdrowszy zamiennik | Gdzie kupić |
Zwykła biała sól | Sól himalajska; sól morska | Do kupienia przez Internet (np. na allegro) |
Margaryna, masło | Prawdziwe wiejskie masło od rolnika; masło klarowane; olej tłoczony na zimno, np. lniany (uwaga – oleju lnianego nie wolno podgrzewać, a jedynie polewać nim gotowe danie, czy kanapkę) | Masło do kupienia na targu, masło klarowane – w sklepie, olej – na targu lub online |
Biała mąka pszenna | Mąka żytnia czy orkiszowa; jeszcze lepiej jest wybierać mąkę bezglutenową – jaglaną, gryczaną czy ryżową | Do kupienia na targu lub przez Internet – najlepiej jest przechowywać je w papierowych torebkach |
Mleko z kartonu | Mleko prosto od krowy; mleko roślinne (np. owsiane, migdałowe) | Do kupienia na targu, a roślinne – w sklepie albo do zrobienia w domu |
Jaja ze sklepu | Najlepszy wybór to kupowanie prawdziwych wiejskich jaj od rolnika, jeśli już kupujesz jaja w supermarkecie, to wybieraj te z cyfrą „0” lub „1” z przodu na pieczątce | Do kupienia na targu, ew. w supermarkecie |
Płatki smakowe ze sklepu (kolorowe, o dziwnych kształtach, z masą cukru w swoim składzie) | Polecam kupować nieprzetworzone płatki gryczane, jaglane czy owsiane; ew. płatki kukurydziane bez dodatku cukru | Polecam kupować świeże płatki na wagę (do kupienia na dobrze zaopatrzonym targu), ew. w Internecie lub supermarkecie |
Jogurty smakowe (owocowe) | Jogurt naturalny (bez mleka w proszku, za to z bakteriami o łacińskiej nazwie), prawdziwy jogurt można zrobić również samodzielnie w domu – do jogurtu można dodać sezonowe owoce lub owoce suszone, orzechy (np. włoskie) i inne wg uznania | Do kupienia w supermarkecie (patrz na skład!) lub do zrobienia w domu (potrzebujesz wtedy specjalnej saszetki z bakteriami (szukaj np. na allegro pod nazwą „bakterie L+”) |
Jasne pieczywo pszenne (w tym bułki) | Pieczywo razowe, z mąki żytniej/orkiszowej lub bezglutenowej, na naturalnym zakwasie (i bez dodatku drożdży, bo często chleb jest na zakwasie ale ma również drożdże!); spróbuj również jeść mniej pieczywa, a więcej kasz czy warzyw! | Do kupienia w piekarni, na dobrze zaopatrzonym targu lub do zrobienia w domu (wersja dla wytrwałych) |
Wędlina sklepowa | Wędlina lub pasztet domowej roboty, ew. świeża wędlina z targu czy wiejskie wyroby (kiełbasa itp.) | Do zrobienia samodzielnie w domu lub kupienia na targu (ew. w zaufanym sklepie mięsnym) |
Makaron (jasny – pszenny) | Makaron pełnoziarnisty lub inny (np. bezglutenowy – kukurydziany); jeszcze lepsza alternatywa to zastępowania makaronu kaszami (jaglaną, gryczaną, pęczak, kus kus czy inną) | Makaron do kupienia w sklepie lub przez Internet; kasza do kupienia na targu (świeża, na wagę!), przez Internet czy w supermarkecie |
Biały ryż | Ryż naturalny lub inny bardziej wyszukany, np. czerwony, czarny lub dziki | Do kupienia na targu, online lub w sklepie |
Zwykły żółty ser ze sklepu (miękki, z dziurami lub bez) | Twardy ser w kostce (długodojrzewający) lub inny świeży ser (np. typu korycińskiego, do kupienia na targu) | Do kupienia w supermarkecie (zwykle w kostce) lub na targu |
Biały serek („w granulkach” lub do smarowania) | Dużo lepsza alternatywa to zwykły twaróg, najlepiej ten prawdziwy prosto od rolnika z surowego mleka krowiego | Do kupienia na targu, ew. w sklepie (najlepiej wybierać świeży twaróg w papierku a nie ten pakowany w plastikowe opakowanie) |
Śmietana ze sklepu, bita śmietana (w proszku, spray’u) | Prawdziwa wiejska śmietana od rolnika | Śmietanę warto kupować na targu bezpośrednio od rolnika (a jeśli chcemy uzyskać bitą śmietanę to wystarczy ją zmiksować!) |
Biały cukier | Miód, ksylitol (koniecznie fiński a nie chiński!), suszone owoce (daktyle, figi, morele, rodzynki – najlepiej niesiarczkowane) | Miód najlepiej kupić bezpośrednio od pszczelarza (np. na targu), suszone owoce na targu lub przez Internet, a ksylitol przez Internet |
Bułka tarta | Do zrobienia „polewy” do dań można użyć ziaren siemienia lnianego – wystarczy je zmielić w zwykłym młynku do kawy i dodać odrobinę oleju tłoczonego na zimno (lniany, z ostropestu plamistego, z czarnuszki); jeśli chcemy dodać bułkę np. do kotletów mielonych to śmiało można ją zastąpić… ugotowaną kaszą jaglaną (świetnie skleja składniki!) | Siemię/olej/kasza jaglana do kupienia na targu, przez Internet lub w supermarkecie |
Zwykły olej słonecznikowy/rzepakowy ze sklepu (to oleje tylko z nazwy, bo niewiele mają wspólnego z prawdziwym olejem) | Do smażenia: olej kokosowy, rzepakowy tłoczony na zimno, masło klarowane lub zwykły wiejski smalec; oleje dobre jeśli chcemy polać nimi danie (kaszę, warzywa czy kanapki): oleje tłoczone na zimno, np. lniany czy oliwa z oliwek | Oleje tłoczone na zimno do kupienia na dobrze zaopatrzonym targu lub w supermarkecie, olej kokosowy polecam kupić przez Internet (tłoczony na zimno, z pierwszego tłoczenia), smalec do kupienia na targu |
Kakao | Karob | Do kupienia przez Internet |
Sklepowe słodycze | Owoce sezonowe, owoce suszone (najlepiej niesiarczkowane, czekolada gorzka o zawartości 70% kakao i więcej), jogurt naturalny z dodatkami (owocami, owocami suszonymi, czy orzechami), ciasta domowej roboty | Owoce do kupienia na targu, owoce suszone do kupienia na targu/przez Internet lub w sklepie, czekolada do kupienia w supermarkecie |
Herbatki w saszetkach | Prawdziwa herbata w liściach (zielona, z pokrzywy, rumianku czy inna zależna od Twoich preferencji); alternatywą dla herbaty może być również zwykła woda! | Herbatę warto kupować na wagę, najlepiej przez Internet; pamiętaj że herbata w saszetkach często zawiera sztuczne wzmacniacze smaku! |
Soki w kartonach | Prawdziwe soki tłoczone, soki kilkudniowe lub domowe soki wyciskane własnoręcznie w domu; wybierając soki patrz na ich skład i unikaj tych przepełnionych cukrem i syropem glukozowo-fruktozowym! | Coraz częściej można dostać w sklepie soki tłoczone (np. jabłkowy) albo kilkudniowe soki, niekwestionowanym liderem będą jednak soki wyciskane w domu przy użyciu wyciskarki wolnoobrotowej lub sokowirówki (i pite od razu po wyciśnięciu!) |
PS Wiem, że nie zawsze będziesz mieć możliwość zakupu danej rzeczy na targu czy w sklepie. Wszystko zależy od stopnia zaopatrzenia danego miejsca w produkty, o których piszę.
Na szczęście z pomocą mogą przyjść zakupy przez Internet, które są coraz powszechniejsze. Staraj się je wcześniej planować i kupuj od razu kilka rzeczy u jednego dostawcy. Przy okazji sprawdzaj i testuj najlepsze rozwiązania.
Pamiętaj, że bez względu na miejsce w którym mieszkasz, zawsze masz wybór i to od Ciebie zależy to, jakie produkty trafią do Twojej kuchni i na Twój stół.
Działaj w myśl zasady „Najlepszy wybór na jaki mnie stać w danym momencie”!
Brak komentarzy