Kuchenny niezbędnik

Zdrowsze zamienniki mało zdrowych produktów – lista 21 produtków

Już dzisiaj możesz zacząć lepiej się odżywiać!

Jak?

 

Spójrz na poniższą listę i dowiedz się, czym możesz zastąpić mało zdrowe produkty, których być może teraz używasz!

Poniższa lista zawiera zdrowe zamienniki mało zdrowych produktów wraz z podpowiedziami, gdzie możesz je kupić.

 

Spójrz krytycznym okiem na produkty/składniki, które masz w swojej kuchni i które zwykle kupujesz i zastanów się, co zdrowszego możesz użyć zamiast nich.

Powodzenia!

 

Produkt Zdrowszy zamiennik Gdzie kupić
Zwykła biała sól Sól himalajska; sól morska Do kupienia przez Internet (np. na allegro)
Margaryna, masło Prawdziwe wiejskie masło od rolnika; masło klarowane;  olej tłoczony na zimno, np. lniany (uwaga – oleju lnianego nie wolno podgrzewać, a jedynie polewać nim gotowe danie, czy kanapkę) Masło do kupienia na targu, masło klarowane – w sklepie, olej – na targu lub online
Biała mąka pszenna Mąka żytnia czy orkiszowa; jeszcze lepiej jest wybierać mąkę bezglutenową – jaglaną, gryczaną czy ryżową Do kupienia na targu lub przez Internet – najlepiej jest przechowywać je w papierowych torebkach
Mleko z kartonu Mleko prosto od krowy; mleko roślinne (np. owsiane, migdałowe) Do kupienia na targu, a roślinne – w sklepie albo do zrobienia w domu
Jaja ze sklepu Najlepszy wybór to kupowanie prawdziwych wiejskich jaj od rolnika, jeśli już kupujesz jaja w supermarkecie, to wybieraj te z cyfrą „0” lub „1” z przodu na pieczątce Do kupienia na targu, ew. w supermarkecie
Płatki smakowe ze sklepu (kolorowe, o dziwnych kształtach, z masą cukru w swoim składzie) Polecam kupować nieprzetworzone płatki gryczane, jaglane czy owsiane; ew. płatki kukurydziane bez dodatku cukru Polecam kupować świeże płatki na wagę (do kupienia na dobrze zaopatrzonym targu), ew. w Internecie lub supermarkecie
Jogurty smakowe (owocowe) Jogurt naturalny (bez mleka w proszku, za to z bakteriami o łacińskiej nazwie), prawdziwy jogurt można zrobić również samodzielnie w domu – do jogurtu można dodać sezonowe owoce lub owoce suszone, orzechy (np. włoskie) i inne wg uznania Do kupienia w supermarkecie (patrz na skład!) lub do zrobienia w domu (potrzebujesz wtedy specjalnej saszetki z bakteriami (szukaj np. na allegro pod nazwą „bakterie L+”)
Jasne pieczywo pszenne (w tym bułki) Pieczywo razowe, z mąki żytniej/orkiszowej lub bezglutenowej, na naturalnym zakwasie (i bez dodatku drożdży, bo często chleb jest na zakwasie ale ma również drożdże!); spróbuj również jeść mniej pieczywa, a więcej kasz czy warzyw! Do kupienia w piekarni, na dobrze zaopatrzonym targu lub do zrobienia w domu (wersja dla wytrwałych)
Wędlina sklepowa Wędlina lub pasztet domowej roboty, ew. świeża wędlina z targu czy wiejskie wyroby (kiełbasa itp.) Do zrobienia samodzielnie w domu lub kupienia na targu (ew. w zaufanym sklepie mięsnym)
Makaron (jasny – pszenny) Makaron pełnoziarnisty lub inny (np. bezglutenowy – kukurydziany); jeszcze lepsza alternatywa to zastępowania makaronu kaszami (jaglaną, gryczaną, pęczak, kus kus czy inną) Makaron do kupienia w sklepie lub przez Internet; kasza do kupienia na targu (świeża, na wagę!), przez Internet czy w supermarkecie
Biały ryż Ryż naturalny lub inny bardziej wyszukany, np. czerwony, czarny lub dziki Do kupienia na targu, online lub w sklepie
Zwykły żółty ser ze sklepu (miękki, z dziurami lub bez) Twardy ser w kostce (długodojrzewający) lub inny świeży ser (np. typu korycińskiego, do kupienia na targu) Do kupienia w supermarkecie (zwykle w kostce) lub na targu
Biały serek („w granulkach” lub do smarowania) Dużo lepsza alternatywa to zwykły twaróg, najlepiej ten prawdziwy prosto od rolnika z surowego mleka krowiego Do kupienia na targu, ew. w sklepie (najlepiej wybierać świeży twaróg w papierku a nie ten pakowany w plastikowe opakowanie)
Śmietana ze sklepu, bita śmietana (w proszku, spray’u) Prawdziwa wiejska śmietana od rolnika Śmietanę warto kupować na targu bezpośrednio od rolnika (a jeśli chcemy uzyskać bitą śmietanę to wystarczy ją zmiksować!)
Biały cukier Miód, ksylitol (koniecznie fiński a nie chiński!), suszone owoce (daktyle, figi, morele, rodzynki – najlepiej niesiarczkowane) Miód najlepiej kupić bezpośrednio od pszczelarza (np. na targu), suszone owoce na targu lub przez Internet, a ksylitol przez Internet
Bułka tarta Do zrobienia „polewy” do dań można użyć ziaren siemienia lnianego – wystarczy je zmielić w zwykłym młynku do kawy i dodać odrobinę oleju tłoczonego na zimno (lniany, z ostropestu plamistego, z czarnuszki); jeśli chcemy dodać bułkę np. do kotletów mielonych to śmiało można ją zastąpić… ugotowaną kaszą jaglaną (świetnie skleja składniki!) Siemię/olej/kasza jaglana do kupienia na targu, przez Internet lub w supermarkecie
Zwykły olej słonecznikowy/rzepakowy ze sklepu (to oleje tylko z nazwy, bo niewiele mają wspólnego z prawdziwym olejem) Do smażenia: olej kokosowy, rzepakowy tłoczony na zimno, masło klarowane lub zwykły wiejski smalec; oleje dobre jeśli chcemy polać nimi danie (kaszę, warzywa czy kanapki): oleje tłoczone na zimno, np. lniany czy oliwa z oliwek Oleje tłoczone na zimno do kupienia na dobrze zaopatrzonym targu lub w supermarkecie, olej kokosowy polecam kupić przez Internet (tłoczony na zimno, z pierwszego tłoczenia), smalec do kupienia na targu
Kakao Karob Do kupienia przez Internet
Sklepowe słodycze Owoce sezonowe, owoce suszone (najlepiej niesiarczkowane, czekolada gorzka o zawartości 70% kakao i więcej), jogurt naturalny z dodatkami (owocami, owocami suszonymi, czy orzechami), ciasta domowej roboty Owoce do kupienia na targu, owoce suszone do kupienia na targu/przez Internet lub w sklepie, czekolada do kupienia w supermarkecie
Herbatki w saszetkach Prawdziwa herbata w liściach (zielona, z pokrzywy, rumianku czy inna zależna od Twoich preferencji); alternatywą dla herbaty może być również zwykła woda! Herbatę warto kupować na wagę, najlepiej przez Internet; pamiętaj że herbata w saszetkach często zawiera sztuczne wzmacniacze smaku!
Soki w kartonach Prawdziwe soki tłoczone, soki kilkudniowe lub domowe soki wyciskane własnoręcznie w domu; wybierając soki patrz na ich skład i unikaj tych przepełnionych cukrem i syropem glukozowo-fruktozowym! Coraz częściej można dostać w sklepie soki tłoczone (np. jabłkowy) albo kilkudniowe soki, niekwestionowanym liderem będą jednak soki wyciskane w domu przy użyciu wyciskarki wolnoobrotowej lub sokowirówki (i pite od razu po wyciśnięciu!)

 

PS Wiem, że nie zawsze będziesz mieć możliwość zakupu danej rzeczy na targu czy w sklepie. Wszystko zależy od stopnia zaopatrzenia danego miejsca w produkty, o których piszę.

Na szczęście z pomocą mogą przyjść zakupy przez Internet, które są coraz powszechniejsze. Staraj się je wcześniej planować i kupuj od razu kilka rzeczy u jednego dostawcy. Przy okazji sprawdzaj i testuj najlepsze rozwiązania.

 

Pamiętaj, że bez względu na miejsce w którym mieszkasz, zawsze masz wybór i to od Ciebie zależy to, jakie produkty trafią do Twojej kuchni i na Twój stół.

Działaj w myśl zasady „Najlepszy wybór na jaki mnie stać w danym momencie”!

Brak komentarzy

Napisz komenatrz