Przepisy

Przepis na ryżowe pierożki z kaszą jaglaną polane sosem

Nudna kasza jaglana? W wersji ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, a do tego zawijana w papier ryżowy, na pewno nie! A jeśli dodać jeszcze sos z pomidorów, to przepis na smaczny i sycący obiad macie zagwarantowany!

 

To danie to efekt połączenia super przepisu pana Marka Zaremby z książki „Jaglany detoks” oraz inwencji twórczej mojego męża.

Danie równie szybkie, co smaczne!

 

Zwykle nie kupuję warzyw, na które nie ma aktualnie sezonu, ale dla tego dania zrobiłam jeden z nielicznych wyjątków.

Szpinak, choćby wyciągnięty z paszczy supermarketu, musi obowiązkowo tu być!

 

Jeśli chodzi o papier ryżowy, to nie wiedziałam do niedawna, że taki istnieje. Oczywiście do czasu:) Papier dostaniecie w lepiej zaopatrzonych sklepach w dziale z żywnością orientalną lub możecie zamówić (np. na allegro).

Drukuj przepis
Liczba osób: 3-4 Czas przygotowania: 45 minut

Składniki

  • 250-300 g szpinaku
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (można mniej, ale u mnie kaszy nigdy dość!)
  • Kawałek kłącza imbiru
  • Kilka suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • Olej kokosowy do smażenia (lub inny)
  • Szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
  • Sól do smaku
  • Ok. 15 arkuszy papieru ryżowego
  • Składniki do sosu:
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Przecier pomidorowy (ok 1-1,5l)
  • Przyprawy do smaku (sól, curry, papryka słodka, kurkuma, oregano, bazylia, majeranek lub co kto lubi)

Przygotowanie

1

Ugotować kaszę jaglaną.

2

Szpinak umyć, odsączyć wodę, pokroić na kawałki i podsmażyć na rozgrzanej patelni z olejem.

3

Utrzeć na tarce imbir, czosnek pokroić/przecisnąć przez praskę i oba składniki dodać do szpinaku.

4

Gdy szpinak będzie już całkowicie miękki, dodać kaszę oraz pokrojone na kawałki pomidory. Chwilę wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

5

Do patelni lub innego okrągłego naczynia wlać ciepłą wodę i zanurzyć arkusz papieru ryżowego, po czym wyjąć go i położyć na suchej ściereczce.

6

Na tak przygotowany arkusz (stanie się on miękki i elastyczny) nałożyć trochę „farszu”, po czym całość zawinąć tak, aby dolna część pierożka miała podwójny spód (można zawijać papier i tworzyć coś w rodzaju „sakiewki” albo tworzyć coś na kształt gołąbków). Potem robić analogiczne kolejne.

7

Na koniec wszystko włożyć do garnka do gotowania na parze (dno garnka najlepiej wyścielić papierem do pieczenia) i gotować na parze przez ok. 2 minuty. Można tak przygotowane pierożki włożyć na moment do piekarnika. Podgrzewanie powinno być krótkie, bo inaczej pierożki mogą się rozpaść.

8

W międzyczasie warto przygotować sos. W tym celu dusimy na patelni pokrojoną cebulkę i czosnek, dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy przez ok. 10-15 minut. Na koniec doprawiamy według uznania.

9

Gotowe pierożki nakładamy na talerz i polewamy sosem.

Uwagi

Można użyć pomidorów w zalewie, albo po prostu suszonych i kupowanych na kg. W tym drugim przypadku należy wcześniej namoczyć pomidory aby zmiękły.

 

Gotowe!

 

Przepis naprawdę jest prosty. Jak zawsze przyda się zadbanie o to, aby:

  • Kupić wcześniej niezbędne składniki
  • Ugotować odpowiednio wcześniej kaszę (tutaj przepis)
  • Zaplanować sobie odpowiednio cały proces przygotowania dania, aby skrócić czas jego przygotowania do minimum

 

Życzę smacznego i dajcie koniecznie znać, czy skusiliście się na to danie!:)

 

Posty, które mogą Cię zainteresować

Brak komentarzy

Napisz komenatrz