Przepisy

Słodkie, szybkie i pyszne danie na śniadanie z kaszą jaglaną i jabłkiem w roli głównej!

Jeśli wciąż zastanawiacie się, co dobrego, zdrowego, szybkiego, słodkiego i smacznego możecie zaserwować sobie i swojej rodzinie na śniadanie, to właśnie znaleźliście odpowiedź. Dzisiaj będzie przepis z kaszą jaglaną i jabłkiem w roli głównej. Danie naprawdę jest banalnie proste a do tego właściwie robi się samo! Jest to świetna alternatywa dla mleka z płatkami! Przekonani? To do dzieła!

 

Jak to jest z tą kaszą jaglaną?

 

Kasza jaglana to prawdziwa królowa kasz i po prostu warto ją jeść. Zwłaszcza zimą, gdy chcemy zjeść „coś na ciepło” i ogrzać organizm.

Często słyszę, że kasza jaglana jest po prostu niesmaczna. Ja uważam, że to zwyczajnie nie jest możliwe.

 

 

A jeśli mimo to kasza Ci nie smakuje, to mam dla Ciebie trzy rozwiązania:

 

1. Znajdź dobre źródło dostaw – polecam kupować kaszę na targu lub ze sprawdzonego źródła w sieci

Powinniśmy mieć pewność, że dostawca na bieżąco zaopatruje się w świeżą kaszę. Kasza powinna być żółciutka i po prostu już na wstępie powinna cieszyć oko. Jak znaleźć dobre źródło? Polecam testowanie różnych dostawców (ja swoją kaszę kupuję na targu więc ciężko mi jest doradzić jakąkolwiek stronę). Polecam trzymać kaszę w szklanym opakowaniu (może być zwykły słoik!) lub papierowej torebce.

 

2. Upraż kaszę na rozgrzanej i suchej patelni – po prostu wsyp ją na patelnię i potrzymaj 2-3 minuty, aż nabierze ciepła

Niektórzy proponują płukać wodę wrzątkiem i dopiero potem zalać ją wodą. Ja osobiście nie testuję tego sposobu, bo wersja z prażeniem jest dla mnie zwyczajnie wygodniejsza

 

3. Wypróbuj kaszę kilka razy zanim wydasz werdykt

Nie zawsze nasza miłość do jedzenia będzie od pierwszego wejrzenia i na śmierć i życie (chociaż ta druga może przyjść z czasem:). Zwłaszcza jeśli dotąd jedliście „typowo” i Wasze kubki smakowe muszą się oczyścić i na nowo odkryć smaki prostych potraw. Liczy się wytrwałość w próbowaniu – nawet małych dawek. Uwierzcie, że gra jest warta świeczki!

 

No dobrze, to teraz możemy przejść do przepisu.

Na filmie szczegółowo omawiam i pokazuję jak zrobić to danie. Warto jest go obejrzeć jeśli robicie danie po raz pierwszy. Potem już wystarczy mieć pod ręką sam przepis.

 

Już teraz życzę Wam smacznego! Powodzenia!

Kasza jaglana z jabłkiem na ciepło

Drukuj przepis
Liczba osób: 4 Czas przygotowania: 25

Składniki

  • ok. 1 szklanki kaszy jaglanej
  • 2-3 jabłka
  • łyżka oleju kokosowego lub innego (opcjonalnie)
  • łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) - polecam cynamon cejloński
  • łyżka dobrego miodu do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie

1

Kaszę wsypać na suchą patelnie i prażyć przez 2-3 minuty (czyli podgrzewać na średnim ogniu aż będzie ciepła, przemieszać w międzyczasie i uważać, żeby się nie przypaliła).

2

Zalać gorącą wodą (można zagotować ją szybko w czajniku), garnek przykryć delikatnie pokrywą i gotować na średnim ogniu - woda powinna zajmować min. drugie tyle "wysokości" co kasza.

3

Do gotującej się kaszy dodać olej kokosowy.

4

W międzyczasie obrać jabłka i pokroić je w kostkę - dodać w momencie gdy zauważymy, że kasza częściowo wchłonęła wodę.

5

Dalej gotować na mniejszym ogniu. Gdy wody w garnku już praktycznie nie będzie zmniejszyć do minimum "ogień" i przykryć całkowicie pokrywą, aby kasza nabrała objętości i soczystości.

6

Przełożyć kaszę z jabłkiem na talerz, dodać odrobinę cynamonu (można go dodać już w trakcie gotowania) oraz miód.

Uwagi

Danie naprawdę robi się samo. Trzeba tylko przygotować wcześniej jabłka oraz uprażyć kaszę. Potem wystarczy tylko sprawdzać, czy całość odpowiednio się robi i ew. zmniejszać "ogień".

Posty, które mogą Cię zainteresować

4 komentarze

  • Odpowiedz
    JUME
    17 lutego 2017 at 19:07

    Ja dziś sobie taki obiad zrobiłam i bardzo mi smakował:-)

    • Odpowiedz
      Patrycja Wratny
      18 lutego 2017 at 13:09

      Można i tak:) Cieszę się Jume, że Ci smakowało:) Ja czasami jak mam „fazę” na to jedzenie, to mogę je jeść każdego ranka:)

  • Odpowiedz
    amk
    18 lutego 2017 at 22:53

    ja bardzo często robię kaszę jaglaną, ale wg 5 przemian, gotuję wrzątek, wrzucam odrobinę kurkumy, pózniej kasze (nie prażę) imbir, odrobina soli i jablka (wymieszane wczesniej z cynamonem) polecam uzywanie imbiru i kurkumy do tego dania zwlaszcza zima:)

    • Odpowiedz
      Patrycja Wratny
      20 lutego 2017 at 13:25

      Super, dzięki za ten przepis, przy najbliższej okazji spróbuję! Wiesz, a skoro o kuchni wg pięciu przemian mowa, to niedługo pewnie pojawi się przepis z kaszą i różnymi innymi dodatkami właśnie zgodny z tą metodą:) ps Dodajesz imbir proszkowany czy świeży? Pozdrawiam zdrowo i ciepło!

    Napisz komenatrz